kontroluj cukrzycę z nami
A A A
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Dieta w Korei Pd

Spis treści

 Jak przeliczać popularne produkty żywnościowe z Korei w diecie diabetyka? Zapoznaj się z tabelami.
Opracowane do prawidłowego zaplanowania diety oraz kontrolowania kaloryczności dla diabetyków przez m.in. Koreańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne, Koreańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, Koreańskie Towarzystwo Żywienia o nazwie Food Exchange System (system przeliczania żywności). Spełnia również cel edukacyjny dla wszystkich zainteresowanych tematami diet i odpowiada standardowej koreańskiej diecie.
 
 
Zboża:

100kcal, carbohydrate 23g, protein 2g

   

Produkt

Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową

Ryż / ryż brązowy

70 (1/3 miseczki)

Kleik ryżowy

140

Płatki / zboża w proszku

30 (suszone) / 70

Makaron

30 suchy / 90 gotowany

Ziemniak / ziemniak słodki

140 / 70

Ciasteczka ryżowe

50 g (3 sztuki)

Chleb

35 (1 kromka)

Galaretka skrobiowa

200

Kasztany i orzechy gingko

60

Płatki kukurydziane

30

kukurydza trzcinowa (suszona)

30

nurungji (prażony ryż)

30 (1.5 miseczki)

Krakersy

20 ( 5 sztuk)

Groszek

70 (pół szklanki)

 
 

 

 

Warzywa:

20 kcal, ww 3g, białko 2g

Produkt

Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową

Większość warzyw

70

Warzywa korzeniowe (korzeń lotosu, korzenie kwiatowe balonu, łopian, langusta pospolita), słodka dynia, łodyga kwiatowa, cebula walijska, liście perilla, liście papryki czerwonej

40

Warzywa odwodnione (suszone plastry dyni, suszone asterowe szabelki, suszone kostki rzodkiewki, czosnek)

7

Większość wodorostów

70

Wodorost zielenicy Capsosiphon fulvescens

20

Wodorosty Laver

2

Większość grzybów

50

Suszone grzyby

7

Większość kimchi

50

Dong chi mi, nabak kimchi

70

Sok z marchwii

40

Szpinak

70

Marchew

70

Ogórek

70

 

Lotos korzeń

40

Shitake grzyby

50

Kwiat ballonu - korzeń

40

Słodka dynia / dynia

40 / 70

Oyster grzyby

50

Tłuszcze i oleje:

45kcal, fat 5g

Produkt

Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową

Oleje warzywne

5

Tłuszcze

5

Orzechy i nasionka

8

Sosy

10

Orzeszki Pini

8

Orzech włoski

8

Migdały

8

Suszone grzyby

7