kontroluj cukrzycę z nami
A A A

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Próg nerkowy a cukrzyca

Próg nerkowy – sytuacja w której dochodzi do przekroczenia ilości danej substancji tzw wartości granicznejznajdującej się w osoczu krwi. Powoduje to przedostanie się danej substancji (składnika) do moczu. Przyczyn cukru (glukozy) w moczu jest wiele ale dla osoby chorej na cukrzycę najważniejsze to:

Cukier w moczu - przyczyny

cukrzyca typu 1

cukrzyca typu 2

zły metabolizm węglowodanów

patologia kanalików nerkowych

stres

ciąża

zwiększona aktywność fizyczna

 Nerka - główny narząd wydalania toksyn utrzymuje stały poziom glukozy we krwi z powodu jej odwrotnej absorpcji z pierwotnego moczu, który przechodzi przez tzw kanaliki nerkowe. W prawidłowych warunkach (zdrowie) glukoza w moczu nie występuje. Pojawia się kiedy stężenie cukru we krwi przekroczyło tzw próg nerkowy.

Próg nerkowy dla ilości glukozy wynosi 160 mg/dl (zgodnie z aktualnymi wytycznymi). Kiedy cukier przekroczy w/w poziom we krwi następuje wydalanie nadwyżki glukozy wraz z moczem. oczywiście przypadki, gdzie glukoza w moczu pojawi się przy cukrze dopiero 200 mg/dl. Jest to uwarunkowane cechami osobniczymi i należy podchodzić do badań bardzo indywidualnie. Jeśli poziom cukru zaczyna rosnąć wówczas kanaliki nerkowe tracą zdolność do podtrzymywania go z pierwotnego moczu. Prowadzi to do wydalania go wraz z przefiltrowanym moczem.

 Próg nerkowybadanie.

Badanie poziomu glikemii wykonuje się co 30 minut z równoczesnym określeniem stężenie glukozy w oddawanym moczu.

Interpretacja badania:

1. obecność glukozy w moczu wraz ze spadkiem stężenie glikemii - poziom progu nerkowego określa się kiedy glukoza przestanie występować w moczu.

2. poziom glukozy we krwi wzrasta z brakiem glukozy w moczu - poziom progu nerkowego określamy kiedy pojawi się glukoza w moczu.

  • glukoza 0 ; ketony 0 ; wynik dobry

  • glukoza + ; ketony 0 ; za dużo glukozy (należy skorygować dawkę insuliny tzw korekta)

  • glukoza + ; ketony + ; za mała ilość insuliny (należy skorygować insulinę bazową i/lub do posiłku)

  • glukoza 0 ; ketony + ; tzw zakwaszenie (skorygować ilość jedzenia)

 

 

data-matched-content-rows-num="3"      data-matched-content-columns-num="3"