W czerwcu 2018 roku podczas co rocznego zjazdu Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego na Florydzie (Orlando) zaprezentowano najnowsze badania naukowe o wpływie czekolady na kontrolę i prowadzenie cukrzycy. Przedstawiono w nich że, osoby chore na cukrzycę, mogą bez negatywnych następstw dla swojego zdrowia spożywać czekoladę. Informacja ta dotyczy dorosłych jak i dzieci. Stwierdzono brak medycznych przeciwwskazań, by diabetyk zjadał codziennie małą porcję prawdziwej czekolady która zawiera co najmniej 77% kakao. Zawierająca dużą ilość kakao ciemna czekolada, to bogate źródło magnezu. Nie od dziś wiadomo że, pozytywnie wpływa na dobre samopoczucie, lepszą koncentrację oraz dodaje energii. W jej składzie znajdują się również flawonoidy hamujące procesy utleniania tzw „złego” cholesterolu. Ma to duże znaczenie w ochronie układu krwionośnego i serca.
Ciekawostką jest że, w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w Katowicach wprowadzono „dietę z czekoladą” dla pacjentów oddziału diabetologicznego. Dzieciaki otrzymują do 4 tabliczek ciemnej czekolady (co najmniej 77% kakao) na obiad lub podwieczorek. Dzięki temu młodzi pacjenci wraz z rodzicami oswajają się z faktem że, czekolada w odpowiednio dobranych proporcjach to także element zdrowego żywienia.
data-matched-content-rows-num="3" data-matched-content-columns-num="3"