Drożdże piwne – ze względu na zawartość chromu zaleca się stosowanie (picie) drożdży w powtarzających się często stanach hipoglikemicznych w cukrzycy. Hipoglikemia to spadek poziomu glukozy we krwi poniżej przyjętego poziomu, wywołujący charakterystyczne objawy (ból głowy, zaburzenia wzroku, drgawki, poty, wymioty, osłabienie).
Chrom ułatwia insulinie transport glukozy po posiłku do komórek organizmu. W efekcie powodując zmniejszenie organizmu na jej zapotrzebowanie, oraz na wyrównanie cukrzycy, co zmniejsza ilość epizodów hipoglikemii. Niedobór tego pierwiastka wpływa negatywnie na tzw czynnik tolerancji glukozy, co może doprowadzić do dużych wahań poziomu glukozy i rozregulowania cukrzycy.
Wniosek: regularne przyjmowanie drożdży piwnych uzupełnia niedobór chromu, co prowadzi do stabilizacji gospodarki węglowodanowej, ta zaś jest kluczowa w kontrolowaniu i leczeniu cukrzycy.
data-matched-content-rows-num="3" data-matched-content-columns-num="3"