100kcal, carbohydrate 23g, protein 2g
Produkt |
Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową |
Ryż / ryż brązowy |
70 (1/3 miseczki) |
Kleik ryżowy |
140 |
Płatki / zboża w proszku |
30 (suszone) / 70 |
Makaron |
30 suchy / 90 gotowany |
Ziemniak / ziemniak słodki |
140 / 70 |
Ciasteczka ryżowe |
50 g (3 sztuki) |
Chleb |
35 (1 kromka) |
Galaretka skrobiowa |
200 |
Kasztany i orzechy gingko |
60 |
Płatki kukurydziane |
30 |
kukurydza trzcinowa (suszona) |
30 |
nurungji (prażony ryż) |
30 (1.5 miseczki) |
Krakersy |
20 ( 5 sztuk) |
Groszek |
70 (pół szklanki) |
Warzywa:
20 kcal, ww 3g, białko 2g
Produkt |
Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową |
Większość warzyw |
70 |
Warzywa korzeniowe (korzeń lotosu, korzenie kwiatowe balonu, łopian, langusta pospolita), słodka dynia, łodyga kwiatowa, cebula walijska, liście perilla, liście papryki czerwonej |
40 |
Warzywa odwodnione (suszone plastry dyni, suszone asterowe szabelki, suszone kostki rzodkiewki, czosnek) |
7 |
Większość wodorostów |
70 |
Wodorost zielenicy Capsosiphon fulvescens |
20 |
Wodorosty Laver |
2 |
Większość grzybów |
50 |
Suszone grzyby |
7 |
Większość kimchi |
50 |
Dong chi mi, nabak kimchi |
70 |
Sok z marchwii |
40 |
Szpinak |
70 |
Marchew |
70 |
Ogórek |
70 |
Lotos korzeń |
40 |
Shitake grzyby |
50 |
Kwiat ballonu - korzeń |
40 |
Słodka dynia / dynia |
40 / 70 |
Oyster grzyby |
50 |
Tłuszcze i oleje:
45kcal, fat 5g
Produkt |
Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową |
Oleje warzywne |
5 |
Tłuszcze |
5 |
Orzechy i nasionka |
8 |
Sosy |
10 |
Orzeszki Pini |
8 |
Orzech włoski |
8 |
Migdały |
8 |
Suszone grzyby |
7 |
Mleko:
Pełne mleko : 125kcal, ww 10g, białko 6g, tłuszcz 7g
Odtłuszczone mleko : 80kcal, ww 10g, białko 6g, tłuszcz 2g
Produkt |
Waga na 1 jednostkę przeliczeniową |
Mleko pełne |
200 ml |
Mleko sojowe |
200 ml |
Mleko w proszku |
25 g |
Mleko odtłuszczone |
200 ml |
Białko tak jak mięso o średniej zawartości tłuszczu
75 kcal, białko 8g,tłuszcz 5g
Jajka kurze |
55 |
Jajka przepiórcze |
40 |
Twaróg sojowy – surowy / niesprasowany / miękki |
80 / 200/ 150 |
Natto |
40 |
Owoce:
50 kcal, ww 12g
Produkt |
Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową |
Gruszka żółta w puszce |
60 |
Gruszka biała w puszce |
60 |
Suszone owoce |
15 ale suszone banany - 10 |
Soki |
100 ale sok z gruszki, winogron - 80 |
Słodki śliwodaktyl (persymona), jabłko, granat, czereśnia, zielone kiwi, figa, jagoda, winogrona (winogrona, kyoho, zielony veriety) |
80 |
Cytryna, pomarańcza, hallabong (mandarynko-pomarańcza) |
100 |
Melon, mandarynka satsuma |
120 |
Grejpfrut, japońska morela, biała brzoskwinia, arbuz, orientalny melon, śliwka, morela, koreańska czereśnia, truskawka, malina, żółta brzoskwinia
|
150 |
Pomidor czereśniowy / pomidor |
300 / 350 |
Banan |
50 |
Truskawki |
150 |
Mięso i ryby:
50 kcal, biało 8g, tłuszcz 2g - niska zawartość tłuszczu
75 kcal, białko 8g, tłuszcz 5g - średnia zawartość tłuszczu
100 kcal, białko 8g, tłuszcz 8g - wysoko zawartość tłuszczu
Produkt |
Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową |
Mięso |
40 |
Smażony steak w sosie |
15 |
Ryby / ryby suszone |
50 / 15 |
Pasty rybne |
50 |
Ryby solone |
40 |
Krewetki, kalmary |
50 |
Skorupiaki, kraby, ostrygi |
70 |
Ośmiornica, tryskająca muszla morska |
100 |
Morski ogórek |
200 |
Wieprzowina |
40 |
Wołowina |
40 |
Mrożony Pollack (ryba z rodziny śledziowatych) |
50 |
Suszona kałamarnica |
15 |
Suszone anchovy |
15 |
Produkt |
Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniow |
Mięso |
40 |
Kiełbaski |
40 |
Ryby w puszce |
50 |
Ser |
30 |
Smażony tobu |
30 |
Węgorz |
50 |
Boczek |
40 |
Kurczak |
40 |
Żeberka |
40 |
data-matched-content-rows-num="3" data-matched-content-columns-num="3"