produkty i bilansowanie diety koreańskiej - tabele

501463913
info@glukoza.pl

 

 

przelicznik on-line

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
 Jak przeliczać popularne produkty żywnościowe z Korei w diecie diabetyka?. Zapoznaj się z tabelami. Opracowane do prawidłowego zaplanowania diety oraz kontrolowania kaloryczności dla diabetyków przez m.in. Koreańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne, Koreańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, Koreańskie Towarzystwodietakorea2 Żywienia o nazwie Food Exchange System (system przeliczania żywności). Spełnia również cel edukacyjny dla wszystkich zainteresowanych tematami diet i odpowiada standardowej koreańskiej diecie.

Zboża:

100kcal, carbohydrate 23g, protein 2g

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową

Ryż / ryż brązowy

70 (1/3 miseczki)

Kleik ryżowy

140

Płatki / zboża w proszku

30 (suszone) / 70

Makaron

30 suchy / 90 gotowany

Ziemniak / ziemniak słodki

140 / 70

Ciasteczka ryżowe

50 g (3 sztuki)

Chleb

35 (1 kromka)

Galaretka skrobiowa

200

Kasztany i orzechy gingko

60

Płatki kukurydziane

30

kukurydza trzcinowa (suszona)

30

nurungji (prażony ryż)

30 (1.5 miseczki)

Krakersy

20 ( 5 sztuk)

Groszek

70 (pół szklanki)

Warzywa:

20 kcal, ww 3g, białko 2g

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową

Większość warzyw

70

Warzywa korzeniowe (korzeń lotosu, korzenie kwiatowe balonu, łopian, langusta pospolita), słodka dynia, łodyga kwiatowa, cebula walijska, liście perilla, liście papryki czerwonej

40

Warzywa odwodnione (suszone plastry dyni, suszone asterowe szabelki, suszone kostki rzodkiewki, czosnek)

7

Większość wodorostów

70

Wodorost zielenicy Capsosiphon fulvescens

20

Wodorosty Laver

2

Większość grzybów

50

Suszone grzyby

7

Większość kimchi

50

Dong chi mi, nabak kimchi

70

Sok z marchwii

40

Szpinak

70

Marchew

70

Ogórek

70

 

Lotos korzeń

40

Shitake grzyby

50

Kwiat ballonu - korzeń

40

Słodka dynia / dynia

40 / 70

Oyster grzyby

50

Tłuszcze i oleje:

45kcal, fat 5g

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową

Oleje warzywne

5

Tłuszcze

5

Orzechy i nasionka

8

Sosy

10

Orzeszki Pini

8

Orzech włoski

8

Migdały

8

Suszone grzyby

7

Mleko:

Pełne mleko : 125kcal, ww 10g, białko 6g, tłuszcz 7g
Odtłuszczone mleko : 80kcal, ww 10g, białko 6g, tłuszcz 2g

 

Produkt

Waga na 1 jednostkę przeliczeniową

Mleko pełne

200 ml

Mleko sojowe

200 ml

Mleko w proszku

25 g

Mleko odtłuszczone

200 ml

Białko tak jak mięso o średniej zawartości tłuszczu

75 kcal, białko 8g,tłuszcz 5g

Jajka kurze

55

Jajka przepiórcze

40

Twaróg sojowy – surowy / niesprasowany / miękki

80 / 200/ 150

Natto

40

Owoce:

50 kcal, ww 12g

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową

Gruszka żółta w puszce

60

Gruszka biała w puszce

60

Suszone owoce

15 ale suszone banany - 10

Soki

100 ale sok z gruszki, winogron - 80

Słodki śliwodaktyl (persymona), jabłko, granat, czereśnia, zielone kiwi, figa, jagoda, winogrona (winogrona, kyoho, zielony veriety)

80

Cytryna, pomarańcza, hallabong (mandarynko-pomarańcza)

100

Melon, mandarynka satsuma

120

Grejpfrut, japońska morela, biała brzoskwinia, arbuz, orientalny melon, śliwka, morela, koreańska czereśnia, truskawka, malina, żółta brzoskwinia

 

150

Pomidor czereśniowy / pomidor

300 / 350

Banan

50

Truskawki

150

 

Mięso i ryby:

50 kcal, biało 8g, tłuszcz 2g - niska zawartość tłuszczu

75 kcal, białko 8g, tłuszcz 5g - średnia zawartość tłuszczu

100 kcal, białko 8g, tłuszcz 8g - wysoko zawartość tłuszczu

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniową

Mięso

40

Smażony steak w sosie

15

Ryby / ryby suszone

50 / 15

Pasty rybne

50

Ryby solone

40

Krewetki, kalmary

50

Skorupiaki, kraby, ostrygi

70

Ośmiornica, tryskająca muszla morska

100

Morski ogórek

200

 

Wieprzowina

40

Wołowina

40

Mrożony Pollack (ryba z rodziny śledziowatych)

50

Suszona kałamarnica

15

Suszone anchovy

15

 

Produkt

Waga w gramach na 1 jednostkę przeliczeniow

Mięso

40

Kiełbaski

40

Ryby w puszce

50

Ser

30

Smażony tobu

30

Węgorz

50

Boczek

40

Kurczak

40

Żeberka

40

data-matched-content-rows-num="3"      data-matched-content-columns-num="3"