kontroluj cukrzycę z nami
A A A

Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Spis treści

Udostępnij
 Jak przeliczać popularne produkty żywnościowe z Korei w diecie diabetyka?. Zapoznaj się z tabelami.
Opracowane do prawidłowego zaplanowania diety oraz kontrolowania kaloryczności dla diabetyków przez m.in. Koreańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne, Koreańskie Stowarzyszenie Dietetyczne, Koreańskie Towarzystwo Żywienia o nazwie Food Exchange System (system przeliczania żywności). Spełnia również cel edukacyjny dla wszystkich zainteresowanych tematami diet i odpowiada standardowej koreańskiej diecie.
 
Zboża:

100kcal, carbohydrate 23g, protein 2g

Produkt

Waga w gr na 1 jednostkę przeliczeniową

Ryż / ryż brązowy

70 (1/3 miseczki)

Kleik ryżowy

140

Płatki / zboża w proszku

30 (suszone) / 70

Makaron

30 suchy / 90 gotowany

Ziemniak / ziemniak słodki

140 / 70

Ciasteczka ryżowe

50 g (3 sztuki)

Chleb

35 (1 kromka)

Galaretka skrobiowa

200

Kasztany i orzechy gingko

60

Płatki kukurydziane

30

kukurydza trzcinowa (suszona)

30

nurungji (prażony ryż)

30 (1.5 miseczki)

Krakersy

20 ( 5 sztuk)

Groszek

70 (pół szklanki)